Dylemat:O2 czy FF2 - może mieliście podobny problem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrykot
    Drive
    • 2005
    • 85

Re: Dylemat:O2 czy FF2 - może mieliście podobny problem

Zamieszczone przez mariobros
    Moim zdaniem wszystko jest autentycznie kwestią trafienia lub nietrafienia egzemplarza.
    Zgadza się w 100%... Jak pisałem - jedyną pracą przy Fabii było tankowanie, przegląd i zmiana wycieraczek... Żywiłem nadzieję, że Octavia będzie taka sama, a większa i wygodniejsza...

Zamieszczone przez mariobros
    Co do Avensisa - zdziwiłbyś się, ale to też nie jest auto idealne, wystarczy poczytać opinie na www.autocentrum.pl. Jedyne, co odróżnia Toyotę od Skody czy Forda, to jakość serwisu. Tak ze dwa poziomy wyżej.
    Nie ma aut idealnych, ale rankingi na portalach samochodowych przepuszczam przez duże sito krytycyzmu, bo gdybym w nie wierzył, to bym ufał w doskonałą jakość fiatów (np. Albea). Prawdą jest, że w odniesieniu do Avensiski spotykam wśród znajomych też uwagi krytyczne, ale oni z kolei głęboko mi współczują tego nawału usterek u mnie w Octavii... Jak widzę - zarówno w opiniach użytkowników, jak i w rankingach, świetnie wypada Honda. I pewnie polowałbym na Accorda, ale jest pewien problem... Nie występuje jako liftback, a przy wózku, łóżeczku turystycznym dla dziecka i sprzęcie wędkarskim ma to duże znaczenie. Waham się wciąż, ale jedno jest już niemal postanowione - muszę coś zmienić, bo zostać na okres pogwarancyjny z tak pechowym samochodem to ryzykowne posunięcie...

Komentarz

• expat
      Classic
      • 2006
      • 32

Jeżdzę Octavią I 1,9TDI i Focusem I 1,6 i wg. mnie to:

Silnik
      1.Octavia
      2.Focus

Wykończenie (jakość)
      1.Octavia
      2.Focus

Poziom hałasu:
      1.Focus
      .
      .
      .
      .
      .
      10.Octavia (tragedia)

Wnętrze (wygląd + ilość miejsca)
      1.Focus
      2.Octavia

Zawieszenie
      1.Focus
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      39.Octavia (M A S A K R A w porównaniu do foki gdzie wielowahaczowy tył robi swoje).

Dla mnie to wygląda tak:

FF I ver. Octavia I - zdecydowanie Focus
      FFII ver. Octavia II - lekko na korzyść Skody
      Octa&Focus driver.

Komentarz

• Qulek
        RS
        • 2005
        • 1630
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Mrykot, to niefartownie trafiłeś.. Nasza czeszka ma troche ponad rok i 30k przebiegu i NIC NIC sie nie psuje !! lejemy paliwo zmieniamy olej i firltry i cieszymy sie bezawaryjnym samochodem !!

Zamieszczone przez expat
        Poziom hałasu:
        1.Focus
        .
        .
        .
        .
        .
        10.Octavia (tragedia)
        Nie porównuj benzyny 1.6 do TDI 1.9 :P bo to z góry na przegraną jest skazany diesel ... Znajomy ojca kupił focusa 1.8 TDDI (używka 130k udokumentowane) (czy jakos tak) i wg. mnie silnik chodzi dużo głośniej.. no i focus w środku dopóki nie będzie w wersji Ghia to plastik na desce z góry twardy i brzydki i rysujący sie bardzo szybko,.. Dopiero GHIA ma góre deski miękką tak jak w O1 :P
        BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Mrykot, kolego proponuję zajrzeć do tematu o usterkowości naszych samochodów główne problemy to zawór N75 , przepływka czy turbo . Nasza skoda ma 75 i łożysko poszło tylne i wymieniona ramka szyby (lekka rdza),i gdybym miał wybierać to Octavka (Only TDI) mimo młodego wieku to nie szukałbym małego TDI tylko Octavię bo mała cena i nie trzeba zmieniać co 5 lat bo za mały :szeroki_usmiech
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

napomkne niesmiale ze jako posiadacz o2 z IX 2005 - przebieg 53kkm robilem do tej pory:
            zawieszenie,
            hamulce,
            czujniki parkowania, spryskiwacz reflektora, lusterko oraz halogen.
            Auto jest w wersji najbogatszej i tam teoretycznie jest sie co popsuc.

ps
            zawieszenie - bo chcialem miec z RSa,
            hamulce bo chcialem miec red stuffy,
            pozostale bo sarna myslala ze mam hamulce jak p911 turbo

[ Dodano: Nie 23 Lip, 06 23:29 ]
            jedyne co to to ze w aucie jest glosno (wg mnie)
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Jabar1975
              jedyne co to to ze w aucie jest glosno (wg mnie)
              :szeroki_usmiech
              a wg mnie moze byc - mam przytepiony sluch :diabelski_usmiech
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Jabar1975
                RS
                • 2006
                • 3331

w asz-cie jest ciszej , a poza tym taki np AGR Lulsa ma lepsze swiatla od nie-ksenonow o2 (chyba dzieki zarowkom tjuningowym)

Komentarz

• Mrykot
                  Drive
                  • 2005
                  • 85

Z tego, co mówicie, warto rozważyć kredycik i Oktę dwójkę... No chyba, że stanie się cud i we wtorek zrobią mi ze wszystkim porządek. Po raz kolejny jestem umówiony w ASO "na cały dzień roboty" i mam nadzieję, że nie skończy się po raz kolejny stwierdzeniem "taaaak, słyszymy, ale nie wiemy co to jest - proszę dać nam tydzień, a postaramy się coś dowiedzieć", po czym oczywiście kontaktu brak. Tym razem jestem na tyle zdeterminowany, że albo robią wszystko co nawala do końca, albo podsuwam do podpisania oświadczenie, że "podczas jazdy z właścicielem samochodu stwierdziliśmy istnienie zgłoszonych usterek, ale ze względu na [tu wpisać powód] nie podjęliśmy się naprawy"... Odbieram albo sprawne auto, albo oświadczenie i walę z tym dalej po SAP i PZMot. Ale... zrobił się off topic, za co przepraszam. ops:

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Mrykot, Wersja ktora posiadasz, ma niby nowy silniczek, a to dalej jest stary konstrukcyjnie silnik z ktorym VW nigdy nie wyszedl na prosta. Do tego trafiles chyba na jakas naprawde upierdliwa sztuke. Za 4 lata, jak policze to tez bylo u mnie kilka rzeczy do zrobienia, ale uwierz mi po francuskim aucie, to jest rewelacja :twisted: Octa II ma w tej chwili cos 26kkm i jak do tej pory to tylko poszla zle zalozona oslona przegubu, a tak to nic
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Mrykot
                      Drive
                      • 2005
                      • 85

Zamieszczone przez Maicroft
                      Za 4 lata, jak policze to tez bylo u mnie kilka rzeczy do zrobienia, ale uwierz mi po francuskim aucie, to jest rewelacja
                      Co racja, to racja. Ze francuzami miałem kontakt z pozycji pasażera. I chociaż na pewno można trafić jakiś cud-egzemplarz, to Laguny kolegów od nowości miały tak, że gasły sobie wielokrotnie w dowolnie obranym momencie, wyświetlając komunikat "service" i nie dawały się uruchomić, co kończyło się rejsem na lawecie do ASO. Zostały zamienione przez kolegów na Passata i na Hondę Tourera (Accord kombi). Z kolei C5, który mi się całkiem kiedyś podobał i którego zakup rozważałem też nie zbiera świetnych recenzji. Zagaiłem ostatnio gościa na stacji benzynowej o to jak mu się C5 sprawuje. Opinia typowa - komfort bardzo dobry, cała reszta do niczego. Najlepszą opinią cieszy się chyba Peugeot - spotykam nawet sporo rozentuzjazmowanych właścicieli...

Wracając do tego, co piszesz o silniku. Akurat z nim jest najmniej problemów. Asfaltu co prawda pod kołami nie roluje, ale pozwala w miarę rączo pomykać (chociaż myślę, że dla jazdy rodzinnej optymalne by było jakieś 130 KM dla komfortu wyprzedzania). No i - odpukać - na razie się nie psuje. Raczej rzeczy poboczne padają - elektronika, sprzęgło, zawieszenie i duperele w ilości nieprzyzwoitej.

Komentarz

• Hanz2k
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 522

To i ja dorzucę coś od siebie. Przesiadłem sie z FF1 1,6 benz. na O1 1,8T (Tour Sport). Pierwszym zrobiłem 153kkm. Drugim jak na razie 6kkm. Różnice:
                        1) Silnik - bez komentarza musiałem się tylko przyzwyczaić do spalania wyższego o jakieś 1 litr na 100km (z grubsza 10 miasto, 8 trasa - klima non stop),
                        2) Zawieszenie - różnica jest wyczuwalna głównie na zakrętach na niekorzyść Skody. Ale to nie specjalnie przeszkadza - po prostu wymaga większej uwagi. Zawieszenie Skody generalnie jest miększe, ale dzięki temu dupowóz jest bardziej komfortowy co wspólnie z żoną sobie chwalimy,
                        3) Deska - rzecz gustu. Żona nazywa deskę Skody Bosch Siemens Hausgerate bo wygląda jak wnętrze lodówki Siemensa - sterylnie, ergonomicznie tylko nijako ,
                        4) Bagażnik - no comment - w czasie większych wyjazdów przestałem wozić rzeczy na tylnych siedzeniach,
                        5) Fotele - wygodniejsze, lepiej trzymają, mają podpórkę lędźwiową co na dłuższych trasach daje dobry efekt jak np.: 700 km non stop bez bólu tyłka i pleców,
                        5) Serwis - na razie odpukać żadnych problemów. Choć jak sądzę duży wybór części do O1 i nieskomplikowana konstrukcja powinna w efekcie dać tani w utrzymaniu samochód,
                        Reasumując polecam O1 jako niedrogi i przyjemny dupowóz.
                        Ja nie żałuję (jak na razie).
                        Hanz2k
                        1,8 T by MT
                        :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Paweł T
                          Elegance
                          • 2006
                          • 784

Zamieszczone przez Hanz2k
                          Fotele - wygodniejsze, lepiej trzymają, mają podpórkę lędźwiową co na dłuższych trasach daje dobry efekt jak np.: 700 km non stop bez bólu tyłka i pleców,
                          Mam zupełnie przeciwne zdanie o siedzeniach, zwłaszcza tylna kanapa i trójka pasażerów w skodzie będzie pokutować dużo bardziej niż w foce.
                          TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez Paweł T
                            Zamieszczone przez Hanz2k
                            Fotele - wygodniejsze, lepiej trzymają, mają podpórkę lędźwiową co na dłuższych trasach daje dobry efekt jak np.: 700 km non stop bez bólu tyłka i pleców,
                            Mam zupełnie przeciwne zdanie o siedzeniach, zwłaszcza tylna kanapa i trójka pasażerów w skodzie będzie pokutować dużo bardziej niż w foce.
                            no i wlasnie o to chodzi, ze to wszystko sa subiektywne odczucia, jeden jest wysoki, drugi niski, gruby, chudy itd itp, wiec mozna sobie dywagować...

dobra, zrobil sie nam tu straszny smietnik.
                            halo! autorze tematu! lukaszp! wiesz juz co chciales wiedziec :?: :?: :?:
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• lukaszp
                              Classic
                              • 2006
                              • 4

Witajcie,

Na 99,9 % wezme octavie. Jak juz bede mial kluczyki zakomunikuje to w tym poscie
                              Co jak co - ale odpowiedzi na forum są zdecydowanie lepsze. Na forum focusa tez pytalemi tam nie bylo takiej dyskusji.

Pomogliscie mi. Dzieki i tak jak pisalem dam znac jak juz bede mial octavie - bede chcial obkleic auto klubowa naklejką

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez lukaszp
                                Witajcie,

Na 99,9 % wezme octavie. Jak juz bede mial kluczyki zakomunikuje to w tym poscie
                                Co jak co - ale odpowiedzi na forum są zdecydowanie lepsze. Na forum focusa tez pytalemi tam nie bylo takiej dyskusji.

Pomogliscie mi. Dzieki i tak jak pisalem dam znac jak juz bede mial octavie - bede chcial obkleic auto klubowa naklejką
                                no to koniecznie dawaj znaki :!:
                                a do wszystkich apeluje, zeby zawsze wykazywac w miare mozliwosci maksymalny obiektywizm :idea:
                                niestety nie da sie ukryc, ze sila rzeczy na forum danej marki\modelu odpowiedzi MUSZA byc nieco skrzywione, w koncu nie kupuje sie samochodu, zeby sie nim katowac, chociaz zdarzali sie tacy, ktorzy takie wrazenie sprawiali...
                                pzdr!
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Paweł T
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 784

masz rację, weź octavię, ja też tak zrobiłem, po prostu bałem się forda trzymać dłużej
                                  ale jak mi ktoś piszę że octa to komfort, przestrzeń i wygoda to muszę zaprotestować i przyznać że ford to klasa wyżej niż skoda (F1 i O1) i wiem co piszę 300kkm foka i 30kkm octa.
                                  TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Paweł T, Tour sport ma inne fotele niz zwykly Elegance, stad roznica. Widzialem kiedys czarna skore, ktora wlasnie miala tak samo wyprofilowane fotele jak to sporty teraz.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Paweł T
                                      Elegance
                                      • 2006
                                      • 784

chyba że tak, ja mam tylko ambiente
                                      TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

Zamieszczone przez Paweł T
                                        ale jak mi ktoś piszę że octa to komfort, przestrzeń i wygoda to muszę zaprotestować i przyznać że ford to klasa wyżej niż skoda (F1 i O1) i wiem co piszę 300kkm foka i 30kkm octa.
                                        lukaszp, zastanawia sie na o2 lub ff2 wiec roztrzasanie tematu ilosci i jakosci miejsc (a wlasciwie jego braku ) siedzacych na tylnej kanapie w o1 - moze tylko wprowadzic w blad. O2 moze smialo konkurowac z f2. I spokojnie wygrac.
                                        byl robiony kiedys test przez autoswiat w ktorym porownywano a4 o2 i volvov50 (plyta podlogowa focusa) roznica na tylnim siedzeniu wynosila okolo 10mm - (na korzysc v50) w miejscu na kolana przy najbardziej niekorzystnym ustawieniu foteli - tzn przy przednich cofnietych na maksa (przy moich 187 cm "nie siegam kierownicy w tym polozeniu") - tyle tylko ze z takich ustawien sie nie korzysta a przy normalnych ilosc miejsca z tylu jest wieksza w o2. Musisz sie przejechac jednym i durgim bo sa pewne niuansy ktore moga cie przekonac do ktoregos z nich. (to tak na wszelki wypadek gdybys chcial jeszcze te 0,1% sobie udowodnic )

[ Dodano: Wto 25 Lip, 06 10:06 ]
                                        Zamieszczone przez Maicroft
                                        Widzialem kiedys czarna skore, ktora wlasnie miala tak samo wyprofilowane fotele jak to sporty teraz.
                                        chyba te opcje ze skora zawsze mialy lepiej wyprofilowane fotele

Komentarz

• Mr T.
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 236

O2 moze smialo konkurowac z f2. I spokojnie wygrac.
                                          Kiedyś oglądałem obydwa te auta w salonach i jeśli chodzi o miejsca na tylnej kanapie to ff2 IMHO się nie umywa do O2 (wzrost 191cm). Dla mnie w ff2 przy ustawieniu fotela kierowcy "pod siebie" na kanapie jest ciasno, natomiast w O2 siedzę jak królewicz :szeroki_usmiech . W tym temacie dla mnie nie ma dyskusji...
                                          życie zaczyna się powyżej 4000 rpm

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez Mr T.
                                            O2 moze smialo konkurowac z f2. I spokojnie wygrac.
                                            Kiedyś oglądałem obydwa te auta w salonach i jeśli chodzi o miejsca na tylnej kanapie to ff2 IMHO się nie umywa do O2 (wzrost 191cm). Dla mnie w ff2 przy ustawieniu fotela kierowcy "pod siebie" na kanapie jest ciasno, natomiast w O2 siedzę jak królewicz :szeroki_usmiech . W tym temacie dla mnie nie ma dyskusji...
                                            no wlasnie, myslalem ze juz jestem calkiem glupi :roll: , a tu podobny wzrost i te same spostrzezenia
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Mrykot
                                              Drive
                                              • 2005
                                              • 85

Zamieszczone przez szkoda
                                              no wlasnie, myslalem ze juz jestem calkiem glupi :roll: , a tu podobny wzrost i te same spostrzezenia
                                              Potwierdzam - Bozia nie poskąpiła metrów bieżących i objętości Mrykota, a Mrykot dzisiaj oddając O1 do serwisu, wsiadł do O2, ustawił sobie fotel, potem wlazł do tyłu i było Co w porównaniu tyłu do O1 okazuje się być sporą różnicą. To jak oni jeszcze te dodatkowe litry bagażnika uzyskali :?: :roll:

Pamiętam, że obfitością miejsca w FF2 z tyłu nie byłem zachwycony, ale to był na szczęście nie mój problem. :lol:

Komentarz

• lukaszp
                                                Classic
                                                • 2006
                                                • 4

No i stało się !!!! Mam od soboty O2 1.9 TDI Elegance :lol: . Na razie (po pierwszych 450 km ) jestem bardzo zadowolony. Brakuje mi tylko naklejki OCP. Postaram się wpaść na spot jutro albo za tydzień, jeśli jutro nie będę mógł.

Dzięki raz jeszcze wszystkim za pomoc, zwłaszcza djczas'owi.

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

no i
                                                  mam nadzieje, ze bedziesz przynajmniej tak zadowolony jak ja :!:
                                                  szerokosci, przyczepnosci, bezpiecznosci i bezawaryjnosci :szeroki_usmiech
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• djczas
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 9612

lukaszp, miło mi że mogłem ci pomóc życze wielu wielu radości i przyjemności z jazdy i bezawaryjności

Komentarz

Pracuję...